0 %
Komaj čakaš,
da naloži?
Miha čaka na novo srce
več kot 170 dni.

Adela Lesjak

 

Vrtnica

Moja tretja nosečnost je bila nenačrtovana, toda otrok je bil vseeno zaželjen. Sinova sta bila stara 12 in 7 let, ko me je presenetila usoda. Že začetki so bili viharni: sum na izvenmaternično nosečnost. Še zadnji pregled z ultrazvokom pred odhodom v operacijsko sobo je odkril normalno nosečnost. »Gospa, boste otroka obdržali?«, je vprašal zdravnik. »Seveda«, sem izdavila med solzami, srečna in šokirana obenem.

V 20. tednu nosečnosti zopet šok v obliki krvavitve, ki se je na srečo umirila sama od sebe. Bila sem doma, morala sem počivati, fanta sta bila v šoli, jaz pa sem sanjarila in delala načrte. Ta naš tretji, zadnji otrok, kaj vse bomo počeli skupaj, ga kopali, previjali, razvajali, vozili na sprehod… Fanta sta seveda ˝navijala˝ še za enega dečka; ime sta izbirala iz vseh nogometnih albumov, kar sta jih premogla. Jaz si nisem niti drznila upati, da bi dobili punčko, da ne bi bila jaz edina ženska v družini. Toliko načrtov, toliko sanj …

19. decembra 2002, bila je polna luna, ob 17:36, po samo uri in pol poroda je prijokala na svet naša princeska Adela. In vse nas je v trenutku prevzela. Zame pa je bilo njeno rojstvo izpolnitev vseh želja. Po dveh sinovih imam še hčerko! Popolno, ljubko malo deklico. Vso dobrovoljno in nasmejano, pa tudi odločno, ko nekaj ni bilo po njeno. Bila je zlat otrok.

Ko so se začele težave (pri starosti en mesec je njena koža začela postajati rumena) in ko so postavili diagnozo atrezijo žolčnih vodov in kot edino rešitev transplantacijo jeter, se je moje življenje sesulo. Kot bi padala v brezno; in nikjer nobene opore, da bi se je oprijela…

Na transplantacijo sem čakala z mešanimi občutki. Po eni strani sem si želela, da bi bilo to čim prej za nami, kajti tudi zdravstveno stanje hčerke se je naglo slabšalo, po drugi strani sem se bala tega trenutka, ko bodo odvzeli del njenega telesa in ga nadomestili z delom tujca. Nisem si smela predstavljati, kako njeno popolno golo telesce leži na operacijski mizi, odprto in krvavo. Pa vendar sem vedela, da je to edino upanje, zanjo in za nas.

Priznam, tiste dneve, mesece, sem živela samo zanjo. Vse svoje moči in sile sem usmerila v njeno preživetje. Bila sem z njo vsak trenutek. Dojila sem jo, kolikor in kadarkoli je hotela. To je bilo največ, kar sem ji takrat lahko dala. Morala sem popolnoma izklopiti misel, da me doma čakata še dva otroka.

Točno na dan, ko je dopolnila osem mesecev, 19. avgusta 2003, zvečer ob 19.30, je prišel klic iz Bergama v Italiji. Našli so darovalca, čim prej naj pridemo v bolnišnico. Presaditev je uspela, prišlo pa je do komplikacij po operaciji in v Italiji sva preživeli tri mesece.

Vrnitev domov je bila nekaj najbolj čustvenega in ganljivega za vse. Poleg družine so naju pričakali tudi prijatelji s harmoniko in transparenti. Po vsem tem trpljenju nisem mogla verjeti, da sem res doma, z otrokom, ki živi.

Nikoli ne bom našla besed, ki bi povedale, kakšno hvaležnost čutim do mamice iz Milana, ki je ob smrti svojega sinčka zmogla dovolj poguma in solidarnosti ter organe svojega otroka podarila hudo bolnim. S tem je rešila tudi mojo hčerko. Vsak dan pomislim nanjo ter na malega dečka, ki na nek način živi naprej, tu, pri nas, z nami. In vsak dan sem hvaležna za vsak trenutek z mojo hčerko.

Najino zgodbo sem naslovila z Vrtnico. Prvič zato, ker je to najljubša roža moje hčerke. In drugič zato, ker vem, skozi koliko bolečega trnja sem morala, da sem prišla do najlepšega cveta – moje hčerke Adele.

 
Osebno
Elektronsko

Opredeli se

1

Izpolni pristopno izjavo, ki jo prejmeš na enem izmed prijavnih mest.

2

Izpolnjeno pristopno izjavo z osebnim dokumentom in kartico zdravstvenega zavarovanja oddaj na enem izmed prijavnih mest.

3

O odločitvi se pogovori z najbližjimi.

Opredeli se

1

Pridobite veljavno spletno digitalno potrdilo.

2

Z digitalnim potrdilom se prijavite na e-uprava.gov.si.

3

V zavihku »Vsebine« izberite »Sociala, zdravje, smrt«, znotraj tega pod-področje »Zdravje« in znotraj tega aktivnost »Darovanje organov ter sledite navodilom opredelitve.

Daruj svoj glas.

Sporoči, da si proti dolgim čakalnim vrstam. Podpri pobudo in daruj glas za večjo ozaveščenost o tej problematiki.
Deli na:

Deli

Daruj svoj čas.

Z veseljem vam lahko predstavitev pomena darovanja organov in tkiv predstavimo tudi pri vas.

Pišite nam:

info@daruj.si

Medijski partnerji
Elektronska opredelitev